Naložbo sofinancirata republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

  • Domov
  • Pišite nam
  • Medijsko središče
31, January 2023, 10:14
  • Dokumenti in obrazci
  • CLLD
  • Fototeka
  • Povezave
  • Kontakt
  • Javni pozivi
  • O LAS Notranjska
  • Projekti
  • Novice
  • Lokalna ponudba
  • LAS NOTRANJSKA 2023-2027
  • Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP)
  • Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR)
  • Projekti Sodelovanje LAS
    • Zgodbe rok in krajev (ESRR)
    • Festival domačih okusov in tradicije (EKSRP)
    • Novi izzivi slovenske drobnice (EKSRP)
    • Z roko v roki do kakovostne prehrane (EKSRP)
    • Interaktivni turizem za vse (EKSRP)
  • Domov
  • Projekti
  • Projekti Sodelovanje LAS
  • Novi izzivi slovenske drobnice (EKSRP)

Novi izzivi slovenske drobnice (EKSRP)

V Sloveniji letno nastrižemo vsaj 150 ton ovčje volne. Krogotok volne se še vedno končuje tam, kamor ne spada, saj ni komunalni odpadek (še vedno se jo preveč zavrže, kot pa koristno uporabi). Prisotna je nezainteresiranost rejcev za različne oblike predelave in uporabe. Za razvoj predelave in uporabe volne različne kakovosti so potrebna izobraževanja rejcev in uporabnikov volne – kmetov, vrtičkarjev, rokodelcev. Med rejci ovac je pogosta težava odstranjevanja manj kakovostne ovčje volne, saj nimamo ustreznih postopkov predelave, kjer bi ovčjo volno lahko koristno uporabili.

Napredek v sektorju drobnice, inovativno in večjo uporabo živalskih materialov (volne, mesa drobnice) lahko dosežemo le s povezovanjem in v sodelovanju s stroko ter spodbudami na območjih, kjer nastanejo (na kmetijah, v domačih predelovalnih obratih, uporaba mesa v lokalnih obratih s prehrano). Ovčja volne ima velik potencial tudi v alternativnih uporabah. Največ neizkoriščenih možnosti se kaže v kmetijstvu, vrtnarjenju, zato operacija posebno pozornost posveča tej spodbudi. Kot naravni material z mnogimi pozitivnimi lastnostmi poleg obstoječih tradicionalnih izdelkov nudi tudi sodobne oblikovalske izzive, ki jih bomo v okviru operacije načrtno spodbudili z različnimi načini obdelave, nakupom opreme in povezavami rokodelcev in oblikovalcev kot tudi skupnimi nastopi in predstavitvami v okviru dogodkov. Kar bo vsekakor prispevalo k večji prepoznavnosti zgodbe izdelkov iz slovenske volne.

Reja drobnice je v zadnjih desetih letih močno porasla, s tem pa tudi potrošnja mesa in priložnost za dvig kakovostne kulinarične ponudbe. Prisotno je pomanjkanje informacij o pozitivnih lastnostih mesa in mlečnih izdelkov drobnice, možnosti uporabe, pomanjkljivo strokovno znanje kadra o hranilni in kulinarični vrednosti, procesih obdelave mesa, ozek izbor jedi,.. Premalo je poudarka na ponudbi lokalnega mesa in oblikovanju ponudbe posameznih gastronomskih regij. Vključene aktivnosti bodo prispevale k razvoju kulinarične ponudbe.


Partnerji:

LAS s CILjem

LAS Notranjska

LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline

LAS Dolenjska in Bela krajina

Trajanje operacije: 1.1.2018 – 30.11.2019

Skupna vrednost operacije: 47.447,32 EUR; Znesek sofinanciranja EKSRP: 37.459,61

 

DOKUMENTI:

Brošura - jedi drobnica: Brošura_jedi z drobnice.pdf

oprema za izposojo: Oprema_seznam za izposojo.pdf

Analiza stanja in potencialov na področju drobnice: ANALIZA_DROBNICA_2018.pdf

Skupni načrt razvoja sektorja drobnice: NacrtRazvoja_drobnica2018.pdf


Mladi kreativni potenciali – Kreativni + (Zavod Oron)Mladi kreativni potenciali – Kreativni + (Zavod Oron)Mladi kreativni potenciali – Kreativni + (Zavod Oron)Mladi kreativni potenciali – Kreativni + (Zavod Oron)

AKTIVNOSTI:

Natečaj za izbor receptov za inovativne jedi iz mesa in mleka drobnice

sodelovnje na dogodkih: Mihaelov sejem, Festival ovčje volne Bicka,

Natečaj "Prinesi kar imaš"

ogled dobre prakse sirarstvo: vabilo_ogled obre prakse_sirarstvo_marec2019.pdf

sklop delavnic "Izdelajmo uporaben predmet": vabilo_delavnica_ volna les_Stari trg_feb2019.pdf

sklop delavnic "Volna kot sodoben oblikovalski izziv": vabilo_delavnica_ sodoben oblikovalski izziv_Staritrg_feb 2019.pdf

študijski krožek polstenja Babno Polje - jan-feb 2019: vabilo_študijskikrožek_ polstenje_Babno P_jan feb 2019.doc.pdf

študijski krožek polstenja Cerknica, jan-feb 2019: vabilo_študijskikrožek_ polstenje_Cerknica_jan2019.doc.pdf

študijski krožek polstenja -nadaljevalni v Starem trgu, jan-feb 2019: vabilo_študijski krožek_ nadaljevalni polstenje_Staritrg_jan2019.doc.pdf

študijski krožek polstenja v Novi vasi - jan 2019: vabilo_študijski krožek_ polstenje_Nova vas_jan2019.pdf

delavnice polstenja - december 2018: vabilo_delavnica_polstenja_dec 2018.pdf in vabilo_delavnica_suho polstenja_dec 2018.pdf

delavnice polstenja - november 2018: vabilo_delavnica_polstenja_nov 2018.pdf

vabilo_delavnica_polstenja_okt_nov_2018..pdf: dve delavnici polstenja

vabilo_študijski krožki_osnove polstenja_okt_nov2018.pdf: dva študijska krožka - osnove polstenja

vabilo_delavnica_priprava jagnetine_javni zavodi.pdf: dve delavnici za kuharje in organizatorje prehrane v javnih zavodih

recepti za pripravo jagnetine: recepti_jagenjček_27.09.2018.pdf in recepti_jagenjček_03.10.2018.pdf

vabilo_delavnica_priprava jagnetine.pdf: dve delavnici na temo priprave jagnetine na sodoben način 

vabilo_delavnica_razsek mesa.pdf: delavnica na temo razseka mesa drobnice

vabilo_usposabljanje mentorjev.pdf: delavnica za usposabljanje mentorjev za delo z ranljivimi skupinami na temo polstenja volne in terapevtskih učinkov le-tega

Volno drobnice lahko koristno uporabimo.pdf: predstavitev delavnic v marcu in aprilu

vabilo_volna v vrtnarstvu.pdf: delavnice za uporabo volne v vrtnarstvu

najava.pdf: najava delavnic, ki bodo v okviru projekta potekale v marcu in aprilu 2018

vabilo.pdf: sklop delavnic, namenjenih obstoječim in potencialnim rejcem drobnice


Povezave:

https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl

https://www.program-podezelja.si/sl/

RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka,
T: +386 (0)5 721 22 44
F: +386 (0)5 721 22 45,
E:

Prijava na novice

© LAS Notranjska, Vse pravice pridržane

Izdelava spletnih strani