V Sloveniji letno nastrižemo vsaj 150 ton ovčje volne. Krogotok volne se še vedno končuje tam, kamor ne spada, saj ni komunalni odpadek (še vedno se jo preveč zavrže, kot pa koristno uporabi). Prisotna je nezainteresiranost rejcev za različne oblike predelave in uporabe. Za razvoj predelave in uporabe volne različne kakovosti so potrebna izobraževanja rejcev in uporabnikov volne – kmetov, vrtičkarjev, rokodelcev. Med rejci ovac je pogosta težava odstranjevanja manj kakovostne ovčje volne, saj nimamo ustreznih postopkov predelave, kjer bi ovčjo volno lahko koristno uporabili.
Napredek v sektorju drobnice, inovativno in večjo uporabo živalskih materialov (volne, mesa drobnice) lahko dosežemo le s povezovanjem in v sodelovanju s stroko ter spodbudami na območjih, kjer nastanejo (na kmetijah, v domačih predelovalnih obratih, uporaba mesa v lokalnih obratih s prehrano). Ovčja volne ima velik potencial tudi v alternativnih uporabah. Največ neizkoriščenih možnosti se kaže v kmetijstvu, vrtnarjenju, zato operacija posebno pozornost posveča tej spodbudi. Kot naravni material z mnogimi pozitivnimi lastnostmi poleg obstoječih tradicionalnih izdelkov nudi tudi sodobne oblikovalske izzive, ki jih bomo v okviru operacije načrtno spodbudili z različnimi načini obdelave, nakupom opreme in povezavami rokodelcev in oblikovalcev kot tudi skupnimi nastopi in predstavitvami v okviru dogodkov. Kar bo vsekakor prispevalo k večji prepoznavnosti zgodbe izdelkov iz slovenske volne.
Reja drobnice je v zadnjih desetih letih močno porasla, s tem pa tudi potrošnja mesa in priložnost za dvig kakovostne kulinarične ponudbe. Prisotno je pomanjkanje informacij o pozitivnih lastnostih mesa in mlečnih izdelkov drobnice, možnosti uporabe, pomanjkljivo strokovno znanje kadra o hranilni in kulinarični vrednosti, procesih obdelave mesa, ozek izbor jedi,.. Premalo je poudarka na ponudbi lokalnega mesa in oblikovanju ponudbe posameznih gastronomskih regij. Vključene aktivnosti bodo prispevale k razvoju kulinarične ponudbe.
Partnerji:
LAS s CILjem
LAS Notranjska
LAS Zgornje Savinjske in Šaleške doline
LAS Dolenjska in Bela krajina
Trajanje operacije: 1.1.2018 – 30.11.2019
Skupna vrednost operacije: 47.447,32 EUR; Znesek sofinanciranja EKSRP: 37.459,61
DOKUMENTI:
Brošura - jedi drobnica: Brošura_jedi z drobnice.pdf
oprema za izposojo: Oprema_seznam za izposojo.pdf
Analiza stanja in potencialov na področju drobnice: ANALIZA_DROBNICA_2018.pdf
Skupni načrt razvoja sektorja drobnice: NacrtRazvoja_drobnica2018.pdf
AKTIVNOSTI:
Natečaj za izbor receptov za inovativne jedi iz mesa in mleka drobnice
sodelovnje na dogodkih: Mihaelov sejem, Festival ovčje volne Bicka,
ogled dobre prakse sirarstvo: vabilo_ogled obre prakse_sirarstvo_marec2019.pdf
sklop delavnic "Izdelajmo uporaben predmet": vabilo_delavnica_ volna les_Stari trg_feb2019.pdf
sklop delavnic "Volna kot sodoben oblikovalski izziv": vabilo_delavnica_ sodoben oblikovalski izziv_Staritrg_feb 2019.pdf
študijski krožek polstenja Babno Polje - jan-feb 2019: vabilo_študijskikrožek_ polstenje_Babno P_jan feb 2019.doc.pdf
študijski krožek polstenja Cerknica, jan-feb 2019: vabilo_študijskikrožek_ polstenje_Cerknica_jan2019.doc.pdf
študijski krožek polstenja -nadaljevalni v Starem trgu, jan-feb 2019: vabilo_študijski krožek_ nadaljevalni polstenje_Staritrg_jan2019.doc.pdf
študijski krožek polstenja v Novi vasi - jan 2019: vabilo_študijski krožek_ polstenje_Nova vas_jan2019.pdf
delavnice polstenja - december 2018: vabilo_delavnica_polstenja_dec 2018.pdf in vabilo_delavnica_suho polstenja_dec 2018.pdf
delavnice polstenja - november 2018: vabilo_delavnica_polstenja_nov 2018.pdf
vabilo_delavnica_polstenja_okt_nov_2018..pdf: dve delavnici polstenja
vabilo_študijski krožki_osnove polstenja_okt_nov2018.pdf: dva študijska krožka - osnove polstenja
vabilo_delavnica_priprava jagnetine_javni zavodi.pdf: dve delavnici za kuharje in organizatorje prehrane v javnih zavodih
recepti za pripravo jagnetine: recepti_jagenjček_27.09.2018.pdf in recepti_jagenjček_03.10.2018.pdf
vabilo_delavnica_priprava jagnetine.pdf: dve delavnici na temo priprave jagnetine na sodoben način
vabilo_delavnica_razsek mesa.pdf: delavnica na temo razseka mesa drobnice
vabilo_usposabljanje mentorjev.pdf: delavnica za usposabljanje mentorjev za delo z ranljivimi skupinami na temo polstenja volne in terapevtskih učinkov le-tega
Volno drobnice lahko koristno uporabimo.pdf: predstavitev delavnic v marcu in aprilu
vabilo_volna v vrtnarstvu.pdf: delavnice za uporabo volne v vrtnarstvu
najava.pdf: najava delavnic, ki bodo v okviru projekta potekale v marcu in aprilu 2018
vabilo.pdf: sklop delavnic, namenjenih obstoječim in potencialnim rejcem drobnice
Povezave:
https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl