Od vil do vilic: krajšanje poti do lokalno pridelane hrane, našega zdravja in trajnostne oskrbe
Posvet bo potekal v petek, 17.3.2017, od 9.30 v dvorani Državnega sveta RS (Šubičeva 4, Ljubljana).
Govorci na posvetu bodo med drugim odgovorili na vprašanja, kot so, kakšne so prednosti kratkih pridelovalnih verig med pridelovalci in končnimi potrošniki, ali je lokalno pridelana hrana boljše kvalitete od globalne ponudbe, kako povečati delež slovenske hrane v javnih prehranskih obratih, kako izvajati učinkovit nadzor na poreklom in sledljivostjo prehrane idr.
Lokalno pridelana hrana je bolj kakovostna, varna in zdrava ter omogoča ohranjanje domačih delovnih mest. Njena pridelava prispeva k dvigu lokalne samooskrbe, poseljenosti podeželja in ohranjanju krajine. Pridelava in predelava hrane v Sloveniji zaposluje 90.700 ljudi. Javni prehranski obrati so pomemben segment potrošnikov. Šole in vrtci porabijo za okoli 140 milijonov evrov hrane letno, bolnišnice za okoli 220 milijonov, če k tem dodamo še druge porabnike, je skupna vrednost okrog 0,5 milijarde evrov letno. Kratke prehranske verige imajo nižji ogljični odtis in manj negativnih vplivov na okolje. Dvig samooskrbe za 1 % bi v Sloveniji ustvaril do 1000 novih delovnih mest.
Vse informacije o posvetu, vključno s programom in govorci