FESTIVAL DOMAČIH OKUSOV IN TRADICIJE
Namen operacije je vzpostavitev ˝Festivala domačih okusov in tradicije˝, ki bi povezal vse prireditve v en festival, torej prireditve, ki se dogajajo ob tradicionalnih, prazničnih priložnostih v krajih partnerjev operacije ter se vsebinsko nanašajo na tradicionalno kulinariko kraja ter tradicionalne obrti območja.
Že obstoječe prireditve bodo oplemenitene z delavnicami, predstavitvami in degustacijami tradicionalnih domačih kulinaričnih dobrot in tradicionalnih obrti. Poleg tega se bodo na prireditvah v okviru festivala predstavljali turistični ponudniki, lokalni pridelovalci in predelovalci hrane, gostinski ponudniki, lokalni podjetniki, ki se ukvarjajo s tradicionalnimi obrtmi za to območje, muzeji iz tega območja. Obenem bo možnost predstavitve omogočena tudi partnerskemu LAS-u.
Cilji operacije:
1. Povezana in organizirana ponudba z območja za skupni nastop na trgu. Spodbujanje lokalnih ponudnikov s področja rokodelstva, obrti, kulinarike, da sodelujejo na tradicionalnih prireditvah.
2. Višja ozaveščenost prebivalcev območja o varstvu okolja ter ohranjanje naravne in kulturne dediščine. Dediščina se ohranja že z organizacijo samih tradicionalnih prireditev in predstavljeno vsebino. Projekt vključuje tudi pripravo Smernic za organizacijo prireditev z manj odpadki.
Aktivnosti:
Delavnice za učitelje mentorje in učence o dodatnem pridobivanju znanja in konkretnih izkušenj v povezavi z lokalno tradicijo;
Delavnice za otroke s prenosom znanj na različnih področjih;
Kulinarične delavnice za zainteresirane deležnike (turistične kmetije, gostišča, turistična društva in druge zainteresirane skupine). Namen teh delavnic je pripraviti tipično notranjsko tradicionalno jed (koleraba) tudi na drugačen način;
Nabava prireditvenega šotora;
Nadgradnja obstoječih tradicionalnih prireditev z dodatno vsebino (nadgradnja prireditve z novimi lokalnimi ponudniki in povečati pestrost same ponudbe);
Priprava brošure Skrivnostna Notranjska, ki predstavlja naravno in kulturno dediščino območja, rokodelstvo in obrt ter kulinariko.
Pričakovani rezultati:
izvedba osem delavnic za učitelje mentorje in učence;
izvedba pet delavnic za učence oz. otroke s prenosom znanj;
izvedba treh kulinaričnih delavnic;
nabava prireditvenega šotora s pripadajočo opremo;
nadgradnja obstoječih prireditev z dodatno vsebino
natisnjena brošure.
Povezave:
http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm
https://www.program-podezelja.si
NOVI IZZIVI SLOVENSKE DROBNICE
V Sloveniji letno nastrižemo vsaj 150 ton ovčje volne. Krogotok volne se še vedno končuje tam, kamor ne spada, saj ni komunalni odpadek (še vedno se jo preveč zavrže, kot pa koristno uporabi). Prisotna je nezainteresiranost rejcev za različne oblike predelave in uporabe. Za razvoj predelave in uporabe volne različne kakovosti so potrebna izobraževanja rejcev in uporabnikov volne – kmetov, vrtičkarjev, rokodelcev.
Ovčja volna ima velik potencial tudi v alternativnih uporabah. Največ neizkoriščenih možnosti se kaže v kmetijstvu, vrtnarjenju, zato operacija posebno pozornost posveča tej spodbudi. Kot naravni material z mnogimi pozitivnimi lastnostmi poleg obstoječih tradicionalnih izdelkov nudi tudi sodobne oblikovalske izzive, ki jih bomo v okviru operacije načrtno spodbudili z različnimi načini obdelave, nakupom opreme in povezavami rokodelcev in oblikovalcev kot tudi skupnimi nastopi in predstavitvami v okviru dogodkov. Kar bo vsekakor prispevalo k večji prepoznavnosti zgodbe izdelkov iz slovenske volne.
Cilji operacije:
Razvite dodatne osnovne storitve za zagotavljanje visoke kakovosti življenja na območju
Povečanje inovativne podjetniške aktivnosti
Višja ozaveščenost prebivalcev območja o varstvu okolja ter ohranjanju naravne in kulturne dediščine
Ohranjeno stanje okolja ter naravne in kulturne dediščine
Aktivnosti:
Analiza stanja in potencialov ter skupni načrt razvoja drobnice (za področje LAS Notranjska in celotno območje);
Izobraževanja za različne deležnike (rejci, s področja kulinarike, vrtnarstva, za razvoj novih produktov iz volne);
nakup opreme (kolovrati, namizne statve, šivalni stroji, električne škarje, električne igle za polstenje s pripadajočo opremo in potrošnim materialom) za izvajanje izobraževanj in nadalnjo uporabo po zaključku projekta;
promocijske aktivnosti z uporabo različnih orodij (spletna stran, prispevki v lokalnih medijih, predstavitve na tradicionalnih prireditvah).
Pričakovani rezultati:
analiza stanja in potencialov ter skupni načrt razvoja sektorja drobnice;
izvedba 23 delavnic za različne deležnike ter šest študijskih krožkov;
nakup opreme;
promocijske aktivnosti za popularizacijo drobnice.
Povezave:
http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm
https://www.program-podezelja.si
Z ROKO V ROKI DO KAKOVOSTNE PREHRANE
Namen operacije je ustvariti pogoje za vzpostavitev učinkovitega sistema lokalne trajnostne oskrbe (predvsem javnih ustanov) z lokalnimi živili in s tem oblikovanja kratkih dobavnih verig. Na partnerskih območjih do sedaj ni bilo celostnega pristopa k reševanju te problematike. Na posameznih območjih je bilo izvedenih več manjših projektov, ki so bili finančno podprti predvsem iz programa Leader oz. lokalnih virov. Tako je bilo ustanovljenih nekaj novih zadrug, predvsem v urbanih območjih so zaživele tržnice, nekaj aktivnosti je bilo usmerjeno v informiranje in ozaveščanje ponudnikov ter predvsem izobraževalnih ustanov.S predlagano operacijo želimo k razreševanju problematike pristopiti celostno, z upoštevanjem obstoječe ponudbe lokalnih ponudnikov in potencialov za povečanje ponudbe ter potreb končnih potrošnikov. V prvi vrsti naslavljamo javne istanove (vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialno varstvene), ki imajo stalno potrebo po kakovostni hrani in katerih uporabniki sodijo med najbolj ranljive skupine (otroci, bolni, starejši). Z aktivnostmi operacije želimo odpraviti ovire za uspešnejše delovanje sistema lokalne (samo)oskrbe. Za vzpostavitev sistema lokalne oskrbe oziroma kratkih dobavnih verig je treba izvajati vzporedne aktivnosti tako na strani povpraševanja (javne ustanove) kot na strani ponudbe (lokalni ponudniki).
Cilji operacije:
Povezana in organizirana ponudba z območja za skupni nastop na trgu
Razvite dodatne osnovne storitve za zagotavljanje visoke kakovosti življenja na območju
Višja ozaveščenost prebivalcev o varstvu okolja ter ohranjanje naravne in kulturne dediščine
Aktivnosti:
Analiza obstoječega stanja v javnih ustanovah in lokalnih ponudnikov
Usposabljanje za izvedbo javnega naročila javnih ustanov
Izobraževanje in ozaveščanje v javnih ustanovah in širše
Usposabljanja in izobraževanja lokalnih ponudnikov
Animacija ponudnikov za povezovanje in skupno sodelovanje na trgu
Vzpostavitev distribucijske točke
Vzpostavitev prodajaln z lokalnimi proizvodi
Promocijske aktivnosti
Pričakovani rezultati:
Celovita analiza stanja
Pripravljen vzorec javnega naročila
Dopolnitev in spremembe jedilnikov v smeri sezonalizacije (22 jedilnikov za celotno območje)
50 novih lokalnih ponudnikov, ki bodo sodelovali z javnimi ustanovami na celotnem območju
Vzpostavitev treh distribucijskih točk
Povezave:
http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm
https://www.program-podezelja.si
INTERAKTIVNI TURIZEM ZA VSE
Operacija »Interaktivni turizem za vse« je odgovor na smernice o razvoju dostopnega turizem v Evropi. Ker je dostopni turizem v Sloveniji še v povojih je to odlična priložnost za razvoj novih nišnih turističnih produktov, ki bodo namenjeni ranljivi skupini gibalno oviranih oseb in starejših, gluhih, ter slepih in slabovidnih oseb ali pa in drugih ljudi s posebnimi potrebami ob enem pa bodo zaradi inovativnosti in uporabe novih tehnologij zanimivi tudi za ostale obiskovalce in turiste partnerskih LAS območji. V operaciji pa se bo pojem dostopnosti nanašal na:
povečanje dostopnost za osebe s posebnimi potrebami; z novimi tehnologijami bomo s pomočjo virtualne resničnosti in sodobne avdio opreme ter opreme za prilagoditev slepim in slabovidnim tem osebam omogočili ogled naravnih in kulturnih znamenitosti, do katerih sicer ne bi mogli dostopati;
dostopnost do izginjajoče / zavarovane kulturne in naravne dediščine; saj bo le ta s pomočjo novih tehnologij in virtualne resničnosti zabeležena ali poustvarjena ; s tem bo možen ogled teh znamenitosti, hkrati pa se bodo ohranile za prihajajoče generacije.
Cilji operacije:
Razvite dodatne osnovne storitve za zagotavljanje visoke kakovosti življenja na območju;
Višja ozaveščenost prebivalcev o varstvu okolja ter ohranjanje naravne in kulturne dediščine;
Ohranjeno stanje okolja in narave;
Večja vključenost ranljivih skupin v turistično ponudbo.
Aktivnosti:
Razvoj integriranega turističnega produkta iz področja naravne in kulturne dediščine (razvoj interpretacijskega načrta dediščine, vsebinska in tehnična priprava posameznih točk dediščine, nakup ustrezne opreme);
Prenos znanja na mlade in med partnerji- o novih tehnologijah (delavnice za mlade s področja 3D modeliranja in 3D tiska, izobraževanje za vodnike interpretatorje);
Promocija produkta.
Pričakovani rezultati:
Razvit nov turistični produkt;
Vključevanje pripadnikov ranljivih skupin in drugih deležnikov s terena v pripravo in izvajanje produkta;
Usposobljena (skupina) mladih na področju novih tehnologij.
Povezave:
http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_sl.htm