Prva kulinarična delavnica v okviru projekta Festival domačih okusov in tradicije
Tema kulinarične delavnice je bila koleraba, kavla, kaura... Zelenjava, ki je največkrat povezana prav z Notranjsko. Ponavadi se koleraba pripravlja skupaj s krompirjem in fižolom. V zelo različnih kombinacijah in razmerjih ter dodanimi različnimi zelišči. Tokrat pa je kuhar Rihard Baša pripravil jedi iz kolerabe nekoliko drugače.
Tako nam je Rihard Baša pripravil čips iz kaure, solato, kauro »po moderno«, »klasično« enolončnico, njoke s kavro, ajdove štruklje nadevane s kauro ter v sodelovanju z mladimi slaščičarji še presno čokoladno torto s karamelizirano kauro.
Ker je koleraba po krivici prezrta zelenjava in glede na to kako je zdrava, je bila delavnica zelo dobrodošla, saj smo lahko okušali vrsto novih jedi in se tudi sami prepričali, da je zelo okusna. Nekaj od teh jedi bo predstavljenih tudi na notranjskih tradicionalnih prireditvah. Prvič na Dnevu parka, ki bo 27.maja ob Cerkniškem jezeru.
Ali ste vedeli...
... da ime kolaraba izhaja iz nemčije in je sestavljeno iz tamkajšnjega poimenovanja za zelje, kohl in repo, rube (kohlrübe),
...da vsebnosti vitamina C v kolerabi prekaša celo limono,
... da vsebuje selen, ki v sodobni prehrani primanjkuje.