Naložbo sofinancirata republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

  • Domov
  • Pišite nam
  • Medijsko središče
18, January 2021, 01:41
  • Dokumenti in obrazci
  • CLLD
  • Fototeka
  • Povezave
  • Kontakt
  • Javni pozivi
  • O LAS Notranjska
  • Projekti
  • Novice
  • Lokalna ponudba
  • Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP)
  • Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR)
  • Projekti Sodelovanje LAS
    • Zgodbe rok in krajev (ESRR)
    • Festival domačih okusov in tradicije (EKSRP)
    • Novi izzivi slovenske drobnice (EKSRP)
    • Z roko v roki do kakovostne prehrane (EKSRP)
    • Interaktivni turizem za vse (EKSRP)
  • Domov
  • Projekti
  • Projekti Sodelovanje LAS
  • Z roko v roki do kakovostne prehrane (EKSRP)

Z roko v roki do kakovostne prehrane (EKSRP)

Namen operacije je ustvariti pogoje za vzpostavitev učinkovitega sistema lokalne trajnostne oskrbe (predvsem javnih ustanov) z lokalnimi živili in s tem oblikovanja kratkih dobavnih verig. Na partnerskih območjih do sedaj ni bilo celostnega pristopa k reševanju te problematike. Na posameznih območjih je bilo izvedenih več manjših projektov, ki so bili finančno podprti predvsem iz programa Leader oz. lokalnih virov. Tako je bilo ustanovljenih nekaj novih zadrug, predvsem v urbanih območjih so zaživele tržnice, nekaj aktivnosti je bilo usmerjeno v informiranje in ozaveščanje ponudnikov ter predvsem izobraževalnih ustanov.

S predlagano operacijo želimo k razreševanju problematike pristopiti celostno, z upoštevanjem obstoječe ponudbe lokalnih ponudnikov in potencialov za povečanje ponudbe ter potreb končnih potrošnikov. V prvi vrsti naslavljamo javne istanove (vzgojno-izobraževalne, zdravstvene, socialno varstvene), ki imajo stalno potrebo po kakovostni hrani in katerih uporabniki sodijo med najbolj ranljive skupine (otroci, bolni, starejši). Z aktivnostmi operacije želimo odpraviti ovire za uspešnejše delovanje sistema lokalne (samo)oskrbe. Za vzpostavitev sistema lokalne oskrbe oziroma kratkih dobavnih verig je treba izvajati vzporedne aktivnosti tako na strani povpraševanja (javne ustanove) kot na strani ponudbe (lokalni ponudniki). 


PARTNERJI:

LAS Notranjska (RRA Zeleni kras, d.o.o., LOA d.o.o.)
LAS med Snežnikom in Nanosom

LAS  Po poteh dediščine med Turjakom in Kolpo

LAS Dolenjska in Bela krajina

Trajanje operacije: 1.10.2018 - 31.3.2021

Skupna vrednost operacije za LAS Notranjska: 98.910 EUR; Znesek sofinanciranja EKSRP: 82.494 EUR


AKTIVNOSTI:

Lokalna ponudba živil: v času prvega vala okužb s COVID-19 smo vzpostavili seznam ponudnikov lokalne hrane. Seznam sproti dopolnjujem in ažuriramo.  

Povezovanje ponudnikov - priemr dobre prakse ... več 

Ena izmed aktivnosti znotraj projekta »Z roko v roki do kakovostne prehrane« je bila tudi izdelava vzorca »Razpisne dokumentacije za oddajo naročila - sukcesivna dobava prehrambnega blaga« primerna za javne zavode (vrtce, šole, bolnišnice, domove za ostarele).

Priloge razpisne dokumentacije:

razpis_1.pdf – Razpisna dokumentacija za oddajo naročila »Sukcesivna dobava prehrambnega blaga (konvencionalna in ekološka živila) za obdobje treh let – odprti postopek, s sklenitvijo okvirnega sporazuma in možnostjo odpiranja konkurence

razpis_2.pdf - Razpisna dokumentacija za oddajo naročila »Sukcesivna dobava prehrambnega blaga (konvencionalna in ekološka živila) za obdobje treh let – odprti postopek s sklenitvijo okvirnega sporazuma, brez odpiranja konkurence


Študijski krožek Začimbe in zelišča malo drugače - drugi del vabilo_študijski krožek_ženske_brezposelni_drugi del.pdf


Analiza stanja lokalne ponudba: Analiza_lokalni ponudniki_SKUPNA_s prilogami.pdf

Analiza stanja javnih zavodov: ANALIZA NAROČANJA HRANE V JAVNIH ZAVODIH - SKUPNA.pdf

    - LAS Notranjska; Analiza javnih zavodov - priloga LASN.pdf


Animacija ponudnikov: VABILO ponudniki (031219).pdf

Študijski krožek Začimbe in zelišča malo drugače vabilo_študijski krožek_ženske_brezposelni.pdf


Na poti do boljše prehrane v javnih zavodih še vedno ovire Z roko v roki_analiza_JZ_sept2019.doc

Kakšna je lokalna ponudba Z roko v rok_analiza_ponudniki_sept2019.doc


Kulinarične delavnice za zaposlene v javnih zavodih:

- Močnate jedi.docx

- Dietne in brezmesne jedi.docx

- Všečne jedi za otroke.doc

- Ribje jedi.doc

- Med v kulinariki.doc


V okviru izvajanja projekta smo različne aktivnosti tudi posneli. Organizirali smo tudi dve kontaktni TV oddaji (september 2019, maj 2020), ki širše obravnavajo tematiko lokalne oskrbe.

Za šolarje, starejše in druge zainteresirane skupine smo izvajali tudi različne delavnice:

- izdelava naravne kozmetike

- izdelava mazil iz zelišč

- izdelava mila

- izdelava visokih gred na OŠ Jožeta Krajca na Rakeku

- obiskali smo vrtec Martin Krpan v Cerknici in Mihelčičevo kmetijo V Grahovem

- na podružnični OŠ Maksim Gaspari v Begunjah smo izdelovali hotel za žuželke

- družili smo se tudi s starejšimi v Domu za starejše v Cerknici, kjer smo izvajali različne aktivnosti


Povezave:

https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl

https://www.program-podezelja.si/sl/


RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka,
T: +386 (0)5 721 22 44
F: +386 (0)5 721 22 45,
E:

Prijava na novice

© LAS Notranjska, Vse pravice pridržane

Izdelava spletnih strani