Z roko v roki smo na dobri poti do kakovostne prehrane
Ali lahko zagotovimo trajnostno oskrbo javnih ustanov z lokalnimi živili in oblikovanje kratkih verig? S projektom Z roko v roki do kakovostne prehrane smo v LAS Notranjska v dveh letih in pol naredili kar nekaj korakov v pravo smer. Sredi projekta nam je pot do javnih ustanov sicer zaprl covid, a po drugi strani se je ob pandemiji okrepila zavest o pomenu hrane iz lokalnega okolja med prebivalci.
Projekt, ki smo se ga v LAS Notranjska lotili skupaj s še štirimi lokalnimi akcijskimi skupinami južne in jugovzhodne Slovenije, sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželj (EKSRP). V okviru LAS Notranjska sta pri njem sodelovala še Regionalna razvojna agencija Zeleni kras in LOA d.o.o. iz Cerknice.
Kaj so ovire?
K ustvarjanju pogojev za trajnostno oskrbo z lokalnimi živili smo pristopili celostno. Preučili smo tako obstoječo lokalno ponudbo in njene možnosti širjenja kot tudi potrebe končnih potrošnikov (šole, vrtci, domovi za starejše). Hitro so se pokazale tudi prve ovire. Pri ponudnikih so to premajhne količine za samostojen nastop na trgu, zanemarljivost viškov, nepovezanost.
V javnih zavodih so se kot glavne ovire pokazale premajhno poznavanje zakonodaje, ki ureja javno naročanje, nepoznavanje lokalnega trga, prenizek normativ za organizatorje šolske prehrane za ustreznejšo organizacijo in vključevanje lokalnih ponudnikov živil.
Kaj so rešitve?
Da bi ovire presegli, smo za javne zavode pripravili vzorec razpisne dokumentacije za naročanje živil, ki je na voljo vsem javnim zavodom. Z OŠ v Cerknici smo, skupaj s podjetjem LOA d.o.o., sodelovali pri pripravi izločenih sklopov živil, ki jih ni treba vključiti v javno naročilo, ampak jih lahko dobavijo neposredno od lokalnih ponudnikov.
Veliko aktivnosti smo namenili ozaveščanju. Za vrtčevske otroke in učence prve triade smo pripravili namizno igro z naslovom Vrt družine Dobrojed, ki otroke na zabaven način spodbuja k razmišljanju o dobrobitih sezonske in lokalne hrane. V osnovnih šolah Begunjah, Grahovem in na Uncu so se učili postavljati dvignjene grede, sejali so, sadili, postavljali hotel za žuželke, sušili zelišča za čaje in izvajali različne druge dejavnosti. Za odrasle pa smo organizirali študijske krožke o možnostih uporabe lokalnih zelišč in začimb.
Na OŠ Cerknica smo izvedli kulinarične delavnice za zaposlene v kuhinjah javnih zavodov. Kuhar Rihard Baša je v dogovoru s šolskimi kuharicami pripravljal ribje in brezmesne jedi, jedi povezane z raznimi dietami (npr. celiakija, laktoza). Vsi recepti so objavljeni na spletni strani LAS Notranjska.
Brez povezovanja ne gre
Lokalne ponudnike smo peljali na strokovno ekskurzijo na Dolenjsko, kjer so se seznanili s primeri dobrih praks povezovanja kmetov in drugih ponudnikov lokalne hrane za lažjo pot v javne zavode in za boljšo skupno promocijo. Na Dolenjskem (npr. v Kočevju) imajo dobre izkušnje s povezovanjem in sodelovanjem prek zadruge.
Te na našem območju ni, a se je nekaj ponudnikov odločilo za sodelovanje s podjetjem LOA, v okviru katerega nastaja distribucijski center. LOA d.o.o. odkupuje pridelana in predelana živila in z njimi oskrbuje javne zavode in druge končne potrošnike. Največje zanimanje v javnih zavodih je bilo za sezonsko zelenjavo in sadje ter mleko in mlečne izdelke.
Obstajajo pa še drugi načini povezovanja in sodelovanja. Tako smo na pobudo lokalnih ponudnikov začeli vzpostavljati degustacijsko pot, ki bo namenjena promociji njihovih lokalnih izdelkov, ki hkrati odražajo širšo zgodbo lokalne tradicije tega območja.
Kljub temu, da nam je nekaj dejavnosti preprečila pandemija koronavirusne bolezni, smo naredili pomembne korake v smeri medsebojnega prepoznavanja, pridobivanja zaupanja in sodelovanja. Nekateri javni zavodi so sicer trenutno zaprti, zato pa se je s pandemijo zanimanje prebivalcev za lokalno hrano povečalo, kar daje dober obet za uspešno nadaljevanje krepitve lokalne oskrbe s poudarkom na kakovosti.
Dodatne informacije:
Dragica Bratanič
Zdenka Žakelj